Aleksander Baron - szef kuchni Solec 44

"Deski z linii Gourmet Series od 3 lat pracują wytrwale w kuchni Solca 44. Pomimo że używane są przez nas non stop, w bardzo wymagających warunkach, ulegając ciągłym zmianom temperatur i wilgoci, nie straciły swej pierwotnej formy i nie wypaczyły się. Z mojego doświadczenia wynika, że tak długi żywot desek w restauracyjnej kuchni jest niespotykany."


Instytut Wzornictwa Przemysłowego

Dzięki propagowaniu idei w duchu której powstaje - nadaje się na wyrafinowany, a przy tym praktyczny prezent. Eksperci IWP docenili też cechy użytkowe, którymi odznaczają się deski: lekkość, łatwość manipulacji, bezpieczeństwo dla noży, odporność na zabrudzenia i wysokie temperatury oraz możliwość mycia w zmywarce. Produkt zgodny z ideą zrównoważonego projektowania, adresowany do osób popierających działania prośrodowiskowe. Warto zainteresować się całością eleganckiej, funkcjonalnej oferty akcesoriów marki.

Eko Mama

Udało nam się wypróbować deski kuchenne Eco Paper, które produkowane są z papieru pochodzącego w 100% z recyklingu, posiadającego certyfikat FSC. Inne deski tej firmy produkowane są również z butelek po mleku, tektury falistej czy mieszanek drewna pochodzącego z odpowiedzialnie zarządzanych lasów. Musimy przyznać, że od pierwszej chwili zachwyciliśmy się tymi ekologicznymi deskami. Mają nie tylko nowoczesny design, ale również są bardzo praktyczne. W przeciwieństwie do klasycznych desek drewnianych są odporne na wysokie temperatury i można je myć w zmywarce. Nie chłoną ostrych zapachów, np. po cebuli czy czosnku. Nie tępią noży, są trwałe i antybakteryjne. Występują w 4 rozmiarach. Można poprosić producenta o wygrawerowanie na desce zaproponowanego przez nas zdania, logo lub dedykacji, co może być ciekawą propozycją  na ekoprezent.

Magazyn Smak

Nam do gustu najbardziej przypadła linia designerska: zabawne wzory z vintage’owym „twistem” cieszą  oko. Zaskoczyła nas ich wytrzymałość i przydatność w kuchennych warunkach bojowych: to deski nie do zdarcia! Nóż na powierzchni zachowuje się naturalnie, choć wyczuwa się opór charakterystyczny dla twardszych powierzchni. Ale bez obaw, nie stępimy ostrza. Po kilku dniach intensywnego szatkowania w kuchni zauważyliśmy, że Epicurean produkuje jednak deski przyjazne naszym ostrym nożom. Sprawdźcie sami.Nam do gustu najbardziej przypadła linia designerska: zabawne wzory z vintage’owym „twistem” cieszą  oko. Zaskoczyła nas ich wytrzymałość i przydatność w kuchennych warunkach bojowych: to deski nie do zdarcia! Nóż na powierzchni zachowuje się naturalnie, choć wyczuwa się opór charakterystyczny dla twardszych powierzchni. Ale bez obaw, nie stępimy ostrza. Po kilku dniach intensywnego szatkowania w kuchni zauważyliśmy, że Epicurean produkuje jednak deski przyjazne naszym ostrym nożom. Sprawdźcie sami.