Magazyn Smak

Z deską do krojenia zawsze jest jakiś problem: na tych z litego drewna ostry nóż zostawia ślady, plastikowe szybko się odbarwiają (kurkuma żółci permanentnie), a ceramiczne są po prostu mało praktyczne. Wszystkie typy desek trzeba mocno szorować i raczej nie nadają się do włożenia do zmywarki z innymi naczyniami. Deski Epicurean wyróżnia podejście do materiału i wysoki współczynnik domowej użyteczności.

Pierwsze co zwróciło naszą uwagę, gdy otrzymaliśmy przesyłkę z deskami to waga. Ich solidność wyraża się w kilogramach! To wszystko kwestia materiału użytego do produkcji. Ponieważ przed deskami Epicurean były… skate parki. W 2003 roku amerykańska firma TrueRide wymyśliła i opatentowała unikatowe i innowacyjne pokrycie ramp dla deskorolkarzy bazujące na przetworzonych drewnianych odpadach poddanych specjalnej obróbce. Trwałe i odporne na niesprzyjające warunki pogodowe rampy szybko zrobiły furorę i zdobyły sobie fanów. Od deski do jeżdżenia, do deski do krojenia droga nie była już długa: po co marnować surowiec, który został po produkcji ramp, skoro można go wykorzystać chociażby w kuchni? Tak narodziła się seria desek do krojenia Epicurean, które zaledwie w kilka lat podbiły rynek desek kuchennych w Stanach.

Dzięki specjalnej technologii prasowania wielu warstw papieru oraz specjalistycznej obróbce plastiku pozyskanego ze zużytych butelek po mleku, deski Epicurean są niezwykle trwałe, ale i twarde, można je umyć w zmywarce, są ekologiczne, wytrzymałe, a uciążliwe plamy po krwistej wątróbce, czy soczystych burakach można łatwo zmyć płynem do naczyń. Od ponad roky deski są dostępne także w Polsce i podobnie jak za oceanem cieszą się dużą sympatią. Firma oferuje kilkanaście linii: można zdecydować się na deski tylko do krojenia lub siekania, antypoślizgowe, a nawet w całości wykonane z papieru i to w dodatku w 100 procentach  recyklingowanego (ta linia została doceniona w finale zeszłorocznego konkursu Dobry Wzór).

Kompozyt, z którego powstają deski Epicurean, w odróżnieniu od litego drewna, nie ma porów dzięki czemu zarówno zarazki, jaki i plamy nie mają się gdzie osadzać. Poza tym wszystkie typy desek wykonanych z tego materiału są bardzo lekkie. Deski Epicurean cieszą się coraz większym powodzeniem, zarówno wśród profesjonalistów, jak i entuzjastów gotowania. Kto nie wierzy w ich wytrzymałość i przydatność może najpierw przetestować je sam w dowolnym skate parku, wyłożonym tym samym kompozytem: warto czasami pojeździć na desce!

Nam do gustu najbardziej przypadła linia designerska: zabawne wzory z vintage’owym „twistem” cieszą  oko. Zaskoczyła nas ich wytrzymałość i przydatność w kuchennych warunkach bojowych: to deski nie do zdarcia! Nóż na powierzchni zachowuje się naturalnie, choć wyczuwa się opór charakterystyczny dla twardszych powierzchni. Ale bez obaw, nie stępimy ostrza. Po kilku dniach intensywnego szatkowania w kuchni zauważyliśmy, że Epicurean produkuje jednak deski przyjazne naszym ostrym nożom. Sprawdźcie sami.Nam do gustu najbardziej przypadła linia designerska: zabawne wzory z vintage’owym „twistem” cieszą  oko. Zaskoczyła nas ich wytrzymałość i przydatność w kuchennych warunkach bojowych: to deski nie do zdarcia! Nóż na powierzchni zachowuje się naturalnie, choć wyczuwa się opór charakterystyczny dla twardszych powierzchni. Ale bez obaw, nie stępimy ostrza. Po kilku dniach intensywnego szatkowania w kuchni zauważyliśmy, że Epicurean produkuje jednak deski przyjazne naszym ostrym nożom. Sprawdźcie sami.