Eko Mama

Historia marki Epicurean mogłaby z powodzeniem posłużyć za scenariusz do filmu dla wielbicieli jazdy na deskach skateboardowych. Została ona bowiem stworzona w 2003 r. przez właścicieli firmy TrueRide produkującej rampy do skateparków, którzy chcieli w ten sposób efektywnie wykorzystać pozostające w procesie produkcji resztki materiału. Założyciele firmy mieli świadomość, że materiał, z którego budowali skateparki, przez lata wykorzystywany był w kuchniach przemysłowych, dlatego pomysł wykorzystania resztek do stworzenia domowej linii akcesoriów kuchennych był skazany na sukces.

Rampy budowane przez TrueRide od ponad 10 lat sprawdzają się w trudnych zewnętrznych warunkach, poddawane są próbie deszczu i ekstremalnej jeździe, co wróży, że sprawdzą się w nawet najbardziej wymagającej kuchni.

Nam udało się wypróbować deski kuchenne Eco Paper, które produkowane są z papieru pochodzącego w 100% z recyklingu, posiadającego certyfikat FSC. Inne deski tej firmy produkowane są również z butelek po mleku, tektury falistej czy mieszanek drewna pochodzącego z odpowiedzialnie zarządzanych lasów. Musimy przyznać, że od pierwszej chwili zachwyciliśmy się tymi ekologicznymi deskami. Mają nie tylko nowoczesny design, ale również są bardzo praktyczne. W przeciwieństwie do klasycznych desek drewnianych są odporne na wysokie temperatury i można je myć w zmywarce. Nie chłoną ostrych zapachów, np. po cebuli czy czosnku. Nie tępią noży, są trwałe i antybakteryjne. Występują w 4 rozmiarach. Można poprosić producenta o wygrawerowanie na desce zaproponowanego przez nas zdania, logo lub dedykacji, co może być ciekawą propozycją  na ekoprezent.

Na uwagę zasługuje również fakt, że producent desek wnikliwie rozważa zarówno cechy funkcjonalne swych produktów, jak i ich wpływ na środowisko naturalne począwszy od procesu produkcji, poprzez użytkowanie, skończywszy na ich utylizacji.

Źródło: www.ekomama.pl